Hopp til innhold

– Var mer skøyting på Ulvangs tid

DRAMMEN (NRK.no): Tor Arne Hetland mener frykten for klassisk langrenn uten festesmurning er vesentlig overdrevet.

Finn Hågen Krogh

Finn Hågen Krogh var en av de som fikk advarsel for å ha 'smugskøytet' under sprinten.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Tor Arne Hetland

Tor Arne Hetland: - Tror vi snart får se løpere som staker 15 kilometer i verdenscupen.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

15 løpere fikk skriftlig advarsel etter sprintprologen i Drammen onsdag, på grunn av «smugskøyting» på blanke ski i klassisk. Ytterligere to ble plassert sist i sine kvartfinaler av samme årsak.

Dermed viser Det internasjonale skiforbundet (FIS) at de har tatt tak, etter at Vegard Ulvang kom med et kraftig varsko under OL i Sotsji.

Lederen i den internasjonale langrennskomiteen sa til NRK.no at han er bekymret for om klassisk som stilart vil overleve.

Ulvang refererte ikke bare til «smugskøyting» i sprint, som er det største problemet i dag. Ulvang frykter at verdens beste langrennsløpere skal bli så sterke i staking at de om noen år går klassisk uten festesmurning også på lengre distanser.

– Har sin plass

Den spådommen støttes av Tor Arne Hetland.

– Jeg tror vi snart får se løpere som staker 15 kilometer i verdenscupen, sier han.

Men mannen som i sin tid var en pioner på utvikling av staketeknikk i sprint, deler ikke Ulvangs bekymring for at det skal gjøre klassisk stil overflødig.

– Det er et tegn på at sporten utvikles videre, sier Hetland – som nå er landslagstrener i Sveits – til NRK.no.

– Men hva er vitsen med klassisk stil hvis man skal gå med skøyteski?

– For meg er å se skiløpere gå diagonal i en bakke noe av det vakreste som finnes. Men å se to løpere i en stakeduell, som den mellom Ola Vigen Hattestad og Pål Golberg her i Drammen, er også vakkert. Det har absolutt sin plass i langrennssporten, fastslår Hetland.

Ble disket

Han ble i sin tid disket av Vegard Ulvang under en sprint i Stockholm. Hetland hadde utviklet en ny teknikk som gikk ut på å la skiene gli ut i små skøytebevegelser for hvert dobbeltak i motbakke.

Den trenden satte Ulvang, som var juryleder i det aktuelle løpet, en effektiv stopper for.

Selv om Tor Arne Hetland mener utvikling av stakeferdighetene er positivt for langrennssporten, er han enig i at mer konsekvent juryarbeid må til.

– Det er viktig at løperne vet hvor grensene går, påpeker han.

Samtidig tror ikke Hetland at det er blitt mer «smugskøyting» som en konsekvens av bedre stakeferdigheter blant verdens beste langrennsløpere.

Var verre før

– Jeg vil si det var mer skøyting i klassisk på Ulvang sin tid, på slutten av 80-tallet og 90-tallet. For da var det mye mindre kontroll. Nå er det faktisk ganske god kontroll.

– Skal det bli enda mer konsekvent regeltolkning, må man vurdere om det er eksakt samme jury som reiser rundt på alle verdenscuprenn. Først da vil identiske situasjoner, sier Hetland.

Da NRK.no intervjuet Ulvang under OL, la han heller ikke skjul på at skøyting i klassisk har vært en utfordring helt siden man fikk to stilarter i langrenn midt på 80-tallet.

– Under VM i Lahti i 2001 var det så mye skøyting i klassisk at det var helt uholdbart. Vi hadde ikke klare nok regler. Etterpå laget vi regelen jeg vil hevde berget klassisk langrenn. Den er slik at der det er satt spor, har du ikke lov til å ta retningsendrende tak, sa Vegard Ulvang.

Lørdag er det 50 km klassisk i Holmenkollen. Den løypa vurderer ingen å gå på skøyteski.

I hvert fall ikke i 2014 …

Siste nytt

  • BBC: Premier League vil innføre kostnadstak

    En forbruksgrense ligger an til å bli en realitet i Premier League. Forslaget fikk nok støtte blant klubbene på et toppmøte mandag.

    Det melder BBC. Vedtaket betyr at det for første gang skal settes tak på hvor mye PL-klubbene i framtiden kan bruke på overganger, lønninger og agenthonorarer.

    Detaljene er ventet å være på plass før årsmøtet i juni. Man må blant annet bli enige om størrelsen på kostnadstaket.

    Ifølge engelske medier har Premier League-flertallet stilt seg bak prinsippet om at ingen kan bruke mer enn et gitt antall ganger av det beløpet ligaens dårligste lag mottar i TV-penger.

    Formålet med begrensingen er å sikre at Englands øverste divisjon forblir konkurransedyktig. Mange frykter at ligaen vil bli dominert av én eller to superrike klubber om det ikke tas grep.

    Alle forslag på et aksjonærmøte i Premier League krever et klart flertall for å bli vedtatt. Minst 14 av 20 klubber må si ja.

    Fra før har Premier League innført en regel som begrenser klubbene til å bruke opptil 85 prosent av sine totale inntekter på lønninger og overganger. Ordningen gjelder fra 2025/26-sesongen. (NTB)

    Premier League - Manchester City v Chelsea
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • Rubiales benekter uregelmessigheter rundt Saudi-avtale

    Den tidligere spanske fotballpresidenten Luis Rubiales benekter å ha gjort noe galt i forbindelse med at den nasjonale supercupen ble lagt til Saudi-Arabia.

    Det forteller Rubiales til reportere etter å ha vitnet i et rettsmøte om saken i Madrid mandag.

    – Det jeg fastholder, og som jeg alltid vil fastholde, er at jeg er overbevist om at saken vil vise at ingen penger er blitt mottatt på noen uregelmessig måte, sier Rubiales.

    Påtalemyndigheten har innledet korrupsjonsetterforskning i saken. Rubiales er mistenkt for hvitvasking og korrupsjon i forbindelse med avtalen som ble inngått med Saudi-Arabia i 2019.

    Rubiales er også tiltalt for seksuelt overgrep etter det mye omtalte kysset etter VM-finalen i fjor sommer. (NTB)

    9wChGEe-VpU
    Foto: AP
  • Ishockey: Seks spillere ferdige i Vålerenga

    Vålerenga Ishockey opplyser at sentrale spillere som Mika Partanen, Mark Auk og Christopher Bengtsson ikke blir med laget inn i 2024/25-sesongen.

    Per dags dato er det klart at hele seks spillere på utgående kontrakt ikke forlenger med Oslo-klubben.

    Foruten Mika Partanen, Auk og Bengtsson gjelder det Markus Søberg, Alex Dostie og Joona Partanen. Mika Partanen, lagets poengkonge i grunnserien, pådro seg nylig en kneskade som må opereres, og det er ikke uaktuelt at han kan bli VIF-spiller igjen på et senere tidspunkt.

    – Per nå er han ikke Vålerenga-spiller neste sesong, men vi vil holde dialogen med Mika og se hvordan han føler seg når han er tilbake etter rehabilitering, sier sportssjef Anders Myrvold til VIFs nettsted.

Sendeplan

Kl. Program Kanal